Ekonomi

G7, Ekim Sonuna Kadar 50 Milyar Dolarlık Ukrayna Kredi Anlaşmasını Hedefliyor

ABD, Kanada, Japonya, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve İtalya’dan oluşan G7 ülkeleri, Avrupa Birliği ile birlikte, Ukrayna için önemli bir 50 milyar dolarlık kredi konusunda yıl sonundan önce fonların hazır olmasını sağlamak amacıyla Ekim ayı sonuna kadar siyasi bir anlaşma sağlamak için çalışıyor. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis’in Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre bu çaba sürdürülüyor.

Batı’da hareketsiz hale getirilen Rus varlıklarından elde edilen kârlardan geri ödenecek olan kredi, Ukrayna için hayati önem taşıyor. Dondurulan bu varlıkların üçte ikisinden fazlasını elinde bulunduran Avrupa Birliği, kredinin çoğunluğunu sağlayacak ve kendi payından 35 milyar Avro’ya (39 milyar dolar) kadar katkıda bulunacak.

Avrupa Parlamentosu’na hitap eden Dombrovskis, Kanada, Birleşik Krallık ve Japonya’nın kredi girişimine katılma konusunda net taahhütlerde bulunduklarını vurguladı. Ancak ABD, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen fonların gerektiği sürece kredi geri ödemesi için kullanılabileceğine dair Avrupalı ortaklardan güvence istiyor.

Mevcut AB politikası, Rus varlıklarının dondurulmasını sürdürmek için her altı ayda bir oybirliğiyle karar alınmasını gerektiriyor ve bu durum ABD’nin ele alınmasını istediği yasal bir belirsizlik oluşturuyor. Bu endişeyi gidermek için AB, varlık dondurma yenileme süresini altı aydan 36 aya çıkarmayı hedefliyor ve Ekim ayında oybirliğiyle bir oylama bekleniyor. Sonucun olumlu olması muhtemel olsa da, kesin değil.

AB’nin yenileme süresini uzatamaması durumunda, ABD yine de kredi girişimine katılabilir ancak muhtemelen daha düşük bir miktar katkıda bulunacaktır. AB’nin kendi kredi payı için yasal çerçeveyi sonuçlandırma aciliyeti, AB’nin sadece 2024 yılı sonuna kadar bütçesine karşı borçlanabilmesinden kaynaklanıyor.

Bu finansal yardım, Ukrayna’nın mevcut zorluklarla mücadele etmeye devam etmesi açısından çok önemli. G7 ve AB’nin bu süreci hızlandırma çabaları, uluslararası toplumun Ukrayna’yı destekleme konusundaki kararlılığını vurguluyor.

Reuters bu habere katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu